wtorek, 28 stycznia 2014

Pappardelle z kurczakiem w sosie marchewkowo-śmietankowym

Kilka prostych składników, a obiad wyśmienity. Jest to również dobry sposób na przekonanie członków rodziny, że marchewka, nie jest aż taka zła i nie dodaje się jej wyłącznie do zupy.

Składniki:
  • makaron pappardelle Czaniecki
  • ok. 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g marchewek
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz biały
  • curry
  • słodka papryka
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, curry i papryką, odstawiamy.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie na odrobinie rozgrzanego oleju przesmażamy przyprawione kawałki kurczaka. 
Gdy marchew będzie już miękka, miksujemy ją blenderem, dodajemy śmietankę i gotujemy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć, następnie dodajemy podsmażone kawałki kurczaka i jeszcze chwilę gotujemy razem. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Sos mieszamy z makaronem.

3 komentarze:

  1. Jaki piękny kolor ! Bardzo pozytywne danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie :) Takie dania proste i szybkie uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kluseczki. Wszystko z nimi smakuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.