Składniki:
- makaron pappardelle Czaniecki
- ok. 250 g piersi z kurczaka
- 250 g marchewek
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz biały
- curry
- słodka papryka
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, curry i papryką, odstawiamy.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie na odrobinie rozgrzanego oleju przesmażamy przyprawione kawałki kurczaka.
Gdy marchew będzie już miękka, miksujemy ją blenderem, dodajemy śmietankę i gotujemy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć, następnie dodajemy podsmażone kawałki kurczaka i jeszcze chwilę gotujemy razem. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Sos mieszamy z makaronem.
Jaki piękny kolor ! Bardzo pozytywne danie ;)
OdpowiedzUsuńSuper danie :) Takie dania proste i szybkie uwielbiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kluseczki. Wszystko z nimi smakuje
OdpowiedzUsuń