Składniki (na 4 sztuki):
- podwójna pierś z kurczaka
- 100 g rodzynek
- pęczek koperku
- 4 plastry żółtego sera
- sól selerowa Skworcu
- przyprawa pfeffer gold Skworcu
- woda
- olej rzepakowy do smażenia
- odrobina mąki do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, po czym odsączamy (wodę zostawiamy do przygotowania sosu).
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie przekrawamy wzdłuż, tak aby powstały 4 roladki. Mięso lekko rozbijamy, przyprawiamy z obu stron solą selerową i przyprawą pfeffer gold (przyprawy nie żałujemy!).
Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster sera, następnie trochę posiekanego koperku i na brzegu po łyżeczce sparzonych rodzynek (te, które zostaną, wykorzystamy do sosu).
Zwijamy roladki i zabezpieczamy wykałaczkami, aby się nie rozwinęły. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy wodę, w której moczyły się rodzynki i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu).
Po tym czasie wyciągamy roladki, wrzucamy pozostałe rodzynki i koperek. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy wedle uznania. Sosem polewamy roladki. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Wypróbuj również przepis na Roladki drobiowe z żurawiną.
Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster sera, następnie trochę posiekanego koperku i na brzegu po łyżeczce sparzonych rodzynek (te, które zostaną, wykorzystamy do sosu).
Zwijamy roladki i zabezpieczamy wykałaczkami, aby się nie rozwinęły. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy wodę, w której moczyły się rodzynki i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu).
Po tym czasie wyciągamy roladki, wrzucamy pozostałe rodzynki i koperek. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy wedle uznania. Sosem polewamy roladki. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Wypróbuj również przepis na Roladki drobiowe z żurawiną.
Bardzo apetyczne. Straszny głód mnie przeszedł, tak kusisz...
OdpowiedzUsuń