sobota, 25 stycznia 2014

Roladki drobiowe z rodzynkami

Były już roladki z żurawiną, więc postanowiłam spróbować z rodzynkami, smaku nie da się opisać słowami, więc sami spróbujcie.

Składniki (na 4 sztuki):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g rodzynek
  • pęczek koperku
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól selerowa Skworcu
  • przyprawa pfeffer gold Skworcu
  • woda
  • olej rzepakowy do smażenia
  • odrobina mąki do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, po czym odsączamy (wodę zostawiamy do przygotowania sosu).
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie przekrawamy wzdłuż, tak aby powstały 4 roladki. Mięso lekko rozbijamy, przyprawiamy z obu stron solą selerową i przyprawą pfeffer gold (przyprawy nie żałujemy!).
Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster sera, następnie trochę posiekanego koperku i na brzegu po łyżeczce sparzonych rodzynek (te, które zostaną, wykorzystamy do sosu).
Zwijamy roladki i zabezpieczamy wykałaczkami, aby się nie rozwinęły. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy wodę, w której moczyły się rodzynki i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu).
Po tym czasie wyciągamy roladki, wrzucamy pozostałe rodzynki i koperek. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy wedle uznania. Sosem polewamy roladki. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Wypróbuj również przepis na Roladki drobiowe z żurawiną.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.