Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 100 g suszonej żurawiny
- 4 plastry łagodnego, żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- sól selerowa Skworcu
- przyprawa do burrito Skworcu
- olej rzepakowy do smażenia
- woda
- odrobina mąki do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Suszoną żurawinę wkładamy do miski i zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, po czym odcedzamy (wodę, w której moczyła się żurawina zostawiamy do sosu).
Natkę pietruszki płuczemy, a następnie siekamy.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy wzdłuż, tak, aby powstały 4 roladki. Mięso lekko rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą selerową i przyprawą do burrito z każdej strony.
Na każdym kawałku mięsa układamy plaster sera, następnie posiekaną natkę pietruszki i na brzegu po łyżce sparzonej żurawiny (trochę powinno jej zostać do sosu). Zwijamy roladki i zabezpieczamy je wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy wodę, w której moczyła się żurawina i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu). Po tym czasie wyciągamy roladki, wrzucamy pozostałą żurawinę i natkę pietruszki. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy sos skrobią rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy według uznania. Sosem polewamy roladki. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
lubię żurawinę, więc może by mi posmakowało ;)
OdpowiedzUsuńWyszły Ci przepięknie... Ślinka mi leci, że aż...
OdpowiedzUsuń