wtorek, 22 października 2013

Roladki drobiowe z żurawiną

Pyszne roladki z piersi kurczaka, nadziane żurawiną, natką pietruszki i serem.

Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • 100 g suszonej żurawiny 
  • 4 plastry łagodnego, żółtego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • sól selerowa Skworcu
  • przyprawa do burrito Skworcu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • woda
  • odrobina mąki do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:
Suszoną żurawinę wkładamy do miski i zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, po czym odcedzamy (wodę, w której moczyła się żurawina zostawiamy do sosu). 
Natkę pietruszki płuczemy, a następnie siekamy. 
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy wzdłuż, tak, aby powstały 4 roladki. Mięso lekko rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą selerową i przyprawą do burrito z każdej strony. 
Na każdym kawałku mięsa układamy plaster sera, następnie posiekaną natkę pietruszki i na brzegu po łyżce sparzonej żurawiny (trochę powinno jej zostać do sosu). Zwijamy roladki i zabezpieczamy je wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy wodę, w której moczyła się żurawina i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu). Po tym czasie wyciągamy roladki, wrzucamy pozostałą żurawinę i natkę pietruszki. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy sos skrobią rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy według uznania. Sosem polewamy roladki. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.


2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.