Ja dodałam ją do klopsików, tak dla urozmaicenia i jestem zadowolona, na pewno jeszcze nie raz przygotuję takie klopsiki.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia klopsików oraz do zagęszczenia sosu
- litr bulionu
- pęczek koperku
- makaron nitka walcowana Czaniecki
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka, bułkę tartą i wystudzoną kaszę gryczaną. Dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki (najlepiej zwilżonymi dłońmi), obtaczamy je w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu. Koperek siekamy i dodajemy do garnka z klopsikami. Gotujemy ok. 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem.
wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń