czwartek, 10 października 2013

Ciasto jabłkowo - śliwkowe na biszkoptowym spodzie

Lubię wilgotne ciasta, dlatego też w tym przypadku biszkopt zalałam ciepłą masą owocową, jeśli wolicie mieć suchy biszkopt, to z wyłożeniem trzeba poczekać aż masa ostygnie.

Składniki:

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
Masa owocowa: 
  • 2 jabłka
  • ok. 300 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka agrestowa, np. Wodzisław 
Pianka:
  • bita śmietana, np. Wodzisław
  • 150 ml mleka
  • śmietan-fix
  • tarta czekolada deserowa do dekoracji
Przygotowanie: 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Śliwki drylujemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Owoce zasypujemy cukrem i miksujemy blenderem na mus. Podgrzewamy na wolnym ogniu, a gdy mus będzie już gorący, ściągamy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Zalewamy biszkopt (tak jak wspomniałam wcześniej, można zalać ciepłą masą, by biszkopt był wilgotny lub zimną, tężejącą).
Mleko wlewamy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodając bitą śmietanę oraz śmietan-fix, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto, a przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

3 komentarze:

  1. Jola Tobie zawsze idealnie wychodzą te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda świetnie, zwłaszcza ta pianka bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne ciasto i do tego takie pyszne. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.