Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jabłka
- ok. 300 g śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru
- galaretka agrestowa, np. Wodzisław
- bita śmietana, np. Wodzisław
- 150 ml mleka
- śmietan-fix
- tarta czekolada deserowa do dekoracji
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Śliwki drylujemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Owoce zasypujemy cukrem i miksujemy blenderem na mus. Podgrzewamy na wolnym ogniu, a gdy mus będzie już gorący, ściągamy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Zalewamy biszkopt (tak jak wspomniałam wcześniej, można zalać ciepłą masą, by biszkopt był wilgotny lub zimną, tężejącą).
Mleko wlewamy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodając bitą śmietanę oraz śmietan-fix, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto, a przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Jola Tobie zawsze idealnie wychodzą te pyszności :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda świetnie, zwłaszcza ta pianka bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto i do tego takie pyszne. Gratuluję.
OdpowiedzUsuń