środa, 30 października 2013

Czekolada do picia

Idealna na jesienne popołudnie, gęsta, słodka, taka jak powinna być. Zazwyczaj kupowałam czekoladę z torebki, do przygotowania z wodą lub mlekiem, dziś jednak pokusiłam się, aby zrobić ją od podstaw. Szczerze przyznam, że wyszła o niebo lepiej niż ta z torebki, a przygotowanie jej to żadna trudność.

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • ok. 8 łyżek bitej śmietany, do utworzenia "pianki"
Przygotowanie:
Mleko mieszamy ze śmietanką. Zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do czasu jej całkowitego rozpuszczenia. Podajemy na gorąco z bitą śmietaną na wierzchu (lub bez - kwestia gustu).

3 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.