Składniki:
- 800 g filetów z indyka
- 500 g pieczarek
- duża cebula
- 2 korzenie pietruszki
- 3 duże marchewki
- mały korzeń selera
- por
- pęczek natki pietruszki
- 100 g koncentratu pomidorowego, np. Pudliszki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- woda
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Pieczarki i cebulę solimy, następnie dusimy na małym ogniu. Pod koniec odparowujemy i odstawiamy. Filety myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Do dużego garnka wlewamy ok. 2 szklanki wody, wrzucamy usmażone mięso i pieczarki z cebulą. Gotujemy pod przykryciem. Por kroimy w plastry, natkę pietruszki siekamy. Marchew, korzeń pietruszki i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem podsmażamy na odrobinie oleju, a następnie wrzucamy do garnka z mięsem i pieczarkami. Całość gotujemy ok. 45 minut (w międzyczasie dodając wody, aby się nie przypaliło). Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą jęczmienną perłową.
Uwielbiam indyka, wieprzowinka gości u mnie na stole od wielkiego dzwonu a wasz pomysł na pewno przypadnie mi do gustu. Pozdrawiam cieplutko...
OdpowiedzUsuńmmm... smakowite ;)
OdpowiedzUsuńMniam, pychotka!:)
OdpowiedzUsuńjako wegetarianie nie skorzystamy, ale smacznego życzymy:)
OdpowiedzUsuń