czwartek, 30 listopada 2017

Rogaliki a'la pizza


Rogaliki z nadzieniem a'la pizza to przekąska, na którą każdy się skusi, nawet największy niejadek (sprawdzone!). Ciasto drożdżowe z dodatkiem maślanki nie tylko sprawia, że jest bardziej delikatne, ale również dłużej pozostaje świeże.

Składniki (na 16 sztuk):

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej + do podsypania
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml maślanki 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 100 g duszonych drobnych pieczarek
  • 50 g sera w plasterkach
  • 20 g dowolnej wędliny
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • ketchup Kotlin Extra Hot do smarowania

Wierzch:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sezam czarny i biały do posypania

Przygotowanie:

Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.

W drugiej misce umieszczamy resztę mąki, sól, proszek do pieczenia, maślankę i stopione masło. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: ser, wędlinę i cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę drobno siekamy, wszystko mieszamy z duszonymi pieczarkami.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na koło o grubości ok. 1-1,5 cm i ostrym nożem kroimy na 8 trójkątów.

Każdy trójkąt u podstawy smarujemy ketchupem, nakładamy po łyżce nadzienia i zwijamy.

Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.

Przed pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra-dół).





1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.