Rogaliki z nadzieniem a'la pizza to przekąska, na którą każdy się skusi, nawet największy niejadek (sprawdzone!). Ciasto drożdżowe z dodatkiem maślanki nie tylko sprawia, że jest bardziej delikatne, ale również dłużej pozostaje świeże.
Składniki (na 16 sztuk):
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej + do podsypania
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 ml maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki stopionego masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 100 g duszonych drobnych pieczarek
- 50 g sera w plasterkach
- 20 g dowolnej wędliny
- 1/4 cebuli
- 1/2 małej czerwonej papryki
- ketchup Kotlin Extra Hot do smarowania
Wierzch:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- sezam czarny i biały do posypania
Przygotowanie:
Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.
W drugiej misce umieszczamy resztę mąki, sól, proszek do pieczenia, maślankę i stopione masło. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: ser, wędlinę i cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę drobno siekamy, wszystko mieszamy z duszonymi pieczarkami.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na koło o grubości ok. 1-1,5 cm i ostrym nożem kroimy na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt u podstawy smarujemy ketchupem, nakładamy po łyżce nadzienia i zwijamy.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.
Przed pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra-dół).
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń