czwartek, 4 grudnia 2014

Domowa przyprawa do piernika

Najlepsza przyprawa, bez dodatku cukru, mąki, czy innych "ulepszaczy", a poza tym można ją dowolnie komponować. Swoją robiłam ręcznym młynkiem do kawy, więc trochę czasu zeszło, jednak nic nie zastąpi takiej przyprawy szczególnie w okresie świątecznym.

Składniki:
  • 30 g kory cynamonu
  • 8 g goździków
  • 4 g suszonego imbiru
  • 8 g kardamonu
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 3 g ziela angielskiego
  • 2 g czarnego pieprzu
  • 3 g anyżu (mielimy całe gwiazdki)
  • 3 g kolendry
Przygotowanie:
Korę cynamonu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Z kardamonu wyciągamy ziarenka. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnej tarce, pozostałe składniki po kolei mielimy w młynku do kawy, a następnie mieszamy ze sobą. Przesypujemy do pojemniczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym miejscu.

Zamiast całych ziaren, można użyć mielonych poszczególnych  przypraw i zmieszać je ze sobą.

1 komentarz:

  1. Jestem już po pieczeniu pierników, ale w przyszłym roku przyprawę też zrobię sama! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.