Składniki (dla 3-4 osób):
- 700 g żeberek wieprzowych
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- biała część pora
- sól
- pieprz
Marynata:
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 100 ml wody
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Oprószamy dokładnie solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, po czym wrzucamy do niej przyprawione mięso. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano ponownie mieszamy.
Warzywa myjemy i obieramy. Białą część pora kroimy w półplasterki, marchewkę, korzeń pietruszki i selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie wrzucamy do mięsa w marynacie i mieszamy.
Całość przekładamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 60-70 minut.
Całość przekładamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 60-70 minut.
Po wyjęciu żeberek z rękawa upieczone warzywa z marynatą mogą posłużyć jako sos.
Przepysznie wyglądają !!! Uwielbiam !
OdpowiedzUsuń