Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):
Ciasto kruche:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa serowa:
- 700 g mielonego twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Składniki ciasta kruchego zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem do białości. Następnie cały czas ucierając stopniowo dodajemy twaróg, mąkę i przyprawę do piernika.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy twarogowej. Białka jajek ubijamy na sztywno w osobnej misce i także dodajemy do masy twarogowej. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 170 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby podpiekamy jeszcze chwilę. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wedle uznania.
Super połączenie. Ale bym zjadła ten kawałek. Pycha.
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :)
OdpowiedzUsuń