Składniki:
- 30 g kory cynamonu
- 8 g goździków
- 4 g suszonego imbiru
- 8 g kardamonu
- 5 g gałki muszkatołowej
- 3 g ziela angielskiego
- 2 g czarnego pieprzu
- 3 g anyżu (mielimy całe gwiazdki)
- 3 g kolendry
Przygotowanie:
Korę cynamonu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Z kardamonu wyciągamy ziarenka. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnej tarce, pozostałe składniki po kolei mielimy w młynku do kawy, a następnie mieszamy ze sobą. Przesypujemy do pojemniczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym miejscu.
Zamiast całych ziaren, można użyć mielonych poszczególnych przypraw i zmieszać je ze sobą.
Jestem już po pieczeniu pierników, ale w przyszłym roku przyprawę też zrobię sama! :)
OdpowiedzUsuń