sobota, 20 grudnia 2014

Puszysty sernik piernikowy

Sernik z dodatkiem przyprawy do piernika, to fantastyczne połączenie, może zagości i na Waszym świątecznym stole?

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):

Ciasto kruche:
Masa serowa:
  • 700 g mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Składniki ciasta kruchego zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem do białości. Następnie cały czas ucierając stopniowo dodajemy twaróg, mąkę i przyprawę do piernika.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy twarogowej. Białka jajek ubijamy na sztywno w osobnej misce i także dodajemy do masy twarogowej. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 170 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby podpiekamy jeszcze chwilę. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wedle uznania.

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.