Składniki:
- 2 torebki ryżu
- podwójna pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki rodzynek Kresto
- majonez lub jogurt grecki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Pierś kurczaka kroimy w średnią kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlewamy wodę, a mięso wrzucamy do miski. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do mięsa. Dodajemy wystudzony ryż, odsączone rodzynki i stopniowo majonez. Na koniec doprawiamy do smaku wedle uznania i schładzamy w lodówce.
Mmmm ... uwielbiam taką !
OdpowiedzUsuńCo do masła orzechowego może spróbuj go z dżemem na kanapkach ;)
Dobry pomysł :)
Usuńja niestety nie toleruję kukurydzy ;)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda obłędnie, takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttp://kociolek-pysznosci.blog.pl/2013/12/08/babka-makowa/
Bardzo ciekawa sałatka idealna w długie wieczory
OdpowiedzUsuńIdealna na długie wieczory jest butelka 18-letniego Aberlour'a.
UsuńHehe, ktoś tu ma poczucie humoru ;)
UsuńPozdrawiam
a ile tego majonezu? Cały słoik? tak mniej więcej, bo boję się przesadzić
OdpowiedzUsuńMajonezu dodajemy tyle ile lubimy, jedni wolą więcej, drudzy mniej, więc to już od Pana (Pani) gustów zależy :)
UsuńPozdrawiam
Ja do tej sałatki dodaję jeszcze curry - jeśli ktoś lubi, bardzo podkręca smak :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę kiedyś spróbować :D
UsuńDodajcie mandarynki odsączone z zalewy, robiłam w ten sposób. Pycha.
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie, spróbuję przy najbliższej okazji :D
Usuńdo tej sałatki można też dodać kawałki ananasa z puszki a do majonezu odrobinę czosnku. Rewelacja.
OdpowiedzUsuń