Składniki (na 12 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 100 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki herbaty Orange&Ginger
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 4 łyżki syropu pomarańczowo-imbirowego
- 1/2 szklanki oleju
Lukier (proporcje według uznania):
- cukier puder
- syrop pomarańczowo-imbirowy
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Następnie mieszamy razem niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników. Formę do muffin wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki lukru mieszamy razem do uzyskania pożądanej konsystencji. Smarujemy nim wystudzone muffiny i dowolnie dekorujemy (u mnie złote perełki i śnieżynki).
lubię takie babeczki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne świąteczne muffinki
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie i z tym sokiem muszą być pyszne
OdpowiedzUsuń