sobota, 7 grudnia 2013

Herbaciane muffiny pomarańczowo-imbirowe

Tak jak wczoraj wspomniałam, dziś dzielę się z Wami moim małym eksperymentem i przyznam, że bardzo zasmakowały mi herbaciane muffiny, choć nigdy nie mogłam się do nich przekonać.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki herbaty Orange&Ginger
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki syropu pomarańczowo-imbirowego
  • 1/2 szklanki oleju
Lukier (proporcje według uznania):
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Następnie mieszamy razem niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników. Formę do muffin wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki lukru mieszamy razem do uzyskania pożądanej konsystencji. Smarujemy nim wystudzone muffiny i dowolnie dekorujemy (u mnie złote perełki i śnieżynki).

3 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.