Składniki (na 4 porcje):
- makaron kokardki Czaniecki
- pojedynczy filet z kurczaka
- 6-8 pieczarek
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała cukinia
- mały bakłażan
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz ziołowy
- pieprz cayenne
- woda
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i odrobiną pieprzu cayenne, odstawiamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Gdy mięso będzie już usmażone, podlewamy je wodą, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Przykrywamy i dusimy do czasu, aż pieczarki będą miękkie.
Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażan oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (w razie potrzeby podlewamy wodą). Pod koniec duszenia wrzucamy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku wedle uznania.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem kokardki.
mogłabym zjeść, ale bez kukurydzy.
OdpowiedzUsuńkukurydzę można pominąć :)
UsuńMusiało być pyszne
OdpowiedzUsuńDokładnie, szybko zniknęło...
UsuńCudowne ! Ja nie lubię mięsa - to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNo tak, wedle uznania można mięsko pominąć :)
Usuń