piątek, 27 grudnia 2013

Kokardki z a'la gulaszem warzywno-mięsnym

Dużo warzyw, mało mięsa... Takie rozwiązanie jest dobre, gdy w rodzinie jest osoba, która nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa.

Składniki (na 4 porcje):
  • makaron kokardki Czaniecki
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 6-8 pieczarek
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz cayenne
  • woda
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i odrobiną pieprzu cayenne, odstawiamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Gdy mięso będzie już usmażone, podlewamy je wodą, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Przykrywamy i dusimy do czasu, aż pieczarki będą miękkie.
Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażan oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (w razie potrzeby podlewamy wodą). Pod koniec duszenia wrzucamy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku wedle uznania.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem kokardki.

6 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.