Składniki (dla 4 osób):
- 100 g mrożonego szpinaku
- 100 g bułki tartej
- 400 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 4 jajka
- 25 ml mleka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- woda do gotowania
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i dusimy chwilę na maśle. Pod koniec duszenia dodajemy bułkę tartą i razem lekko podsmażamy. Mąkę mieszamy z podsmażoną cebulą i bułką tartą, dodajemy jajka, szpinak, mleko i majeranek. Doprawiamy solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Z masy formujemy długie paluszki, wkładamy je do osolonej, wrzącej wody i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
pierwszy raz widzę coś takiego, fajne:)
OdpowiedzUsuń