niedziela, 30 listopada 2014

Caponetti

Caponetti to nic innego, jak włoska przystawka, ale może również posłużyć jako dodatek do obiadu.

Składniki (dla 4 osób):
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 100 g bułki tartej
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 25 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • woda do gotowania
  • szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i dusimy chwilę na maśle. Pod koniec duszenia dodajemy bułkę tartą i razem lekko podsmażamy. Mąkę mieszamy z podsmażoną cebulą i bułką tartą, dodajemy jajka, szpinak, mleko i majeranek. Doprawiamy solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Z masy formujemy długie paluszki, wkładamy je do osolonej, wrzącej wody i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.