wtorek, 20 września 2016

3 bit czekoladowo-kawowy

Ciasto 3 bit zna chyba każdy, pokusiło mnie, by trochę je odmienić i tym sposobem powstała nowa wersja smakowa popularnego smakołyku.

Składniki (na 8 dużych porcji):

Warstwa czekoladowa:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego 
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
Warstwa kawowa:
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 ml zaparzonej, mocnej kawy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 24 duże herbatniki
  • 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kawowym
  • 2-3 łyżki startej czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Budyń gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. Następnie masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.

Do gorącej kawy dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzoną kawę z żelatyną.

Herbatniki dzielimy na 3 części. Pierwszą część wykładamy w foremce lub na tacy, smarujemy masą krówkową.

Na to układamy drugą część herbatników i równomiernie rozsmarowujemy masę budyniową.

Potem znowu warstwę herbatników i kawową piankę. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

4 komentarze:

  1. Świetne ciacho w nowej wersji - zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi 3-bita? obstawiam, że nie ma nikogo. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. wooow ! wygląda i zapowiada się pysznie ! ciekawy przepis !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.