czwartek, 8 września 2016

Pieczarki marynowane


Pieczarki marynowane często wykorzystuje się do różnych sałatek, ale również podaje się je jako dodatek do obiadu, dlaczego więc nie przygotować by ich samemu?

Składniki:
  • 1 kg drobnych pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka białej gorczycy
Zalewa:
  • 600 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte pieczarki wrzucamy do garnka. Zalewamy, solimy i gotujemy ok. 5 minut od momentu zagotowania.
Marchewki i cebulę obieramy, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Składniki zalewy zagotowujemy.
Odsączone pieczarki razem z cebulą, marchewką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.