wtorek, 13 września 2016

Bitki z karkówki z cukinią i marchewką



Bitki większości osób kojarzą się z wołowiną, a ja chętnie przygotowuję je z mięsa wieprzowego. Tym razem z cukinią i marchewką.

Składniki:
  • 5 plastrów karkówki bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Lekko rozbite mięso z karkówki przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

Do podsmażonego mięsa wlewamy wodę i dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywamy i dusimy ok. 15-20 minut na średnim ogniu.

Cukinię kroimy w dużą kostkę i po czasie duszenia dodajemy do mięsa. Ponownie dusimy, do czasu, aż cukinia będzie miękka.

Sos przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.