Bitki większości osób kojarzą się z wołowiną, a ja chętnie przygotowuję je z mięsa wieprzowego. Tym razem z cukinią i marchewką.
Składniki:
- 5 plastrów karkówki bez kości
- sól
- pieprz
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 300 ml wody
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Lekko rozbite mięso z karkówki przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
Do podsmażonego mięsa wlewamy wodę i dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywamy i dusimy ok. 15-20 minut na średnim ogniu.
Cukinię kroimy w dużą kostkę i po czasie duszenia dodajemy do mięsa. Ponownie dusimy, do czasu, aż cukinia będzie miękka.
Sos przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek.
mm smaczne ;)
OdpowiedzUsuń