środa, 28 września 2016

Cynamonowe rogaliki z jabłkami


Jesień to doskonały czas na jabłka, choć dostępne są w sklepach przez cały rok, to i tak jesienią smakują najlepiej. Jabłka i cynamon to połączenie dość oczywiste, ale tym razem cynamon jest nie tylko w jabłkach, ale również w cieście drożdżowym. Polecam przygotować z podwójnej porcji, bo znikają bardzo szybko ;)


Składniki (na 18 małych rogalików):

Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 kostki margaryny
Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • białko do wysmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pozostały cukier mieszamy z mąką, jajkiem i cynamonem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ponownie dobrze zagniatamy.

Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu, zasypujemy je cukrem i cynamonem. Całość podgrzewamy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część kroimy na 6 trójkątów.

U podstawy każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce wcześniej przygotowanych jabłek, zwijamy i formujemy rogaliki.

Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do napuszenia na 30 minut.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.