Jesień to doskonały czas na jabłka, choć dostępne są w sklepach przez cały rok, to i tak jesienią smakują najlepiej. Jabłka i cynamon to połączenie dość oczywiste, ale tym razem cynamon jest nie tylko w jabłkach, ale również w cieście drożdżowym. Polecam przygotować z podwójnej porcji, bo znikają bardzo szybko ;)
Składniki (na 18 małych rogalików):
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kostki margaryny
Nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- białko do wysmarowania wierzchu
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostały cukier mieszamy z mąką, jajkiem i cynamonem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ponownie dobrze zagniatamy.
Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu, zasypujemy je cukrem i cynamonem. Całość podgrzewamy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część kroimy na 6 trójkątów.
U podstawy każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce wcześniej przygotowanych jabłek, zwijamy i formujemy rogaliki.
Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do napuszenia na 30 minut.
Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.