Kremowe zupy są pożywne i smakują nie tylko niemowlakom. Krem z kukurydzy ma słodkawy posmak, ale smakuje wybornie.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 kolby kukurydzy
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 litr rosołu
- 50 g masła
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól i pieprz
- szczypta chili
Przygotowanie:
Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy ziarna kukurydzy obrane z kolby. Dusimy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie wlewamy rosół, wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki i marchew.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na głodko (można ją dodatkowo przetrzeć przez sitko, gdyby pozostały łuski kukurydzy), przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Mieszamy.
Przelewamy do miseczek i oprószamy chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.