poniedziałek, 26 września 2016

Krem z kukurydzy


Kremowe zupy są pożywne i smakują nie tylko niemowlakom. Krem z kukurydzy ma słodkawy posmak, ale smakuje wybornie.


Składniki (na 4 porcje):
  • 3 kolby kukurydzy
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 litr rosołu
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i pieprz
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy ziarna kukurydzy obrane z kolby. Dusimy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie wlewamy rosół, wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki i marchew.

Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na głodko (można ją dodatkowo przetrzeć przez sitko, gdyby pozostały łuski kukurydzy), przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Mieszamy.

Przelewamy do miseczek i oprószamy chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.