poniedziałek, 5 września 2016

Chałwa słonecznikowa z żurawiną

Słodka przekąska w postaci chałwy na bazie słonecznika. Dodałam do niej żurawinę - wyszło bardzo oryginalnie i smacznie :)

Składniki:
  • 150 g łuskanego słonecznika
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 6 łyżek płynnego miodu
Przygotowanie:
Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni (mieszając co jakiś czas, by się nie przypalił). Studzimy.
Wystudzony słonecznik razem z żurawiną umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy.
Do utworzonej masy dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
Dzielimy na dwie części i formujemy dowolny kształt. 
Zawinięte w folię spożywczą chałwy schładzamy w lodówce.

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.