poniedziałek, 5 września 2016

Ciecierzyca z białą kiełbasą w sosie pomidorowym

Tak przygotowana ciecierzyca smakuje podobnie jak popularna fasolka po bretońsku, jeśli czasem zostaje Wam trochę rosołu, a nie chcecie po raz kolejny przygotowywać pomidorowej, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:
  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
  • ok. 1 i 1/2 litra rosołu
  • 2 sparzone białe kiełbasy
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:
Wieczorem ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody i odstawiamy do moczenia na noc.
Następnego dnia zagotowujemy rosół, do niego dodajemy odsączoną ciecierzycę i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
Białą kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się ciecierzycy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i razem gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.