Tuńczyk jest bardzo dobrą i zdrową rybą, można z niej przygotować nie tylko sałatkę, ale również danie główne. Stek robi się błyskawicznie, dzięki czemu nie trzeba godzinami stać przy garach, aby zjeść coś wyjątkowo dobrego.
Składniki:
- 250 g polędwicy z tuńczyka
- ok. 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka soli
Salsa pomidorowa:
- 2 pomidory malinowe
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka drobnego szczypiorku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Tuńczyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy z obu stron olejem. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 10-15 minut.
Z umytych pomidorów usuwamy gniazda nasienne, miąższ drobno kroimy. Do pomidorów dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy olej i mieszamy.
Rybę smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni z obu stron, jednak nie dłużej niż 3 minuty z każdej strony (czas zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie).
Usmażone przekładamy na talerz, na wierzch wykładamy salsę pomidorową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.