czwartek, 29 września 2016

Stek z tuńczyka z salsą pomidorową


Tuńczyk jest bardzo dobrą i zdrową rybą, można z niej przygotować nie tylko sałatkę, ale również danie główne. Stek robi się błyskawicznie, dzięki czemu nie trzeba godzinami stać przy garach, aby zjeść coś wyjątkowo dobrego.

Składniki:
  • 250 g polędwicy z tuńczyka
  • ok. 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
Salsa pomidorowa:
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Tuńczyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy z obu stron olejem. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 10-15 minut.

Z umytych pomidorów usuwamy gniazda nasienne, miąższ drobno kroimy. Do pomidorów dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy olej i mieszamy.

Rybę smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni z obu stron, jednak nie dłużej niż 3 minuty z każdej strony (czas zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie).

Usmażone przekładamy na talerz, na wierzch wykładamy salsę pomidorową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.