wtorek, 18 listopada 2014

Piankowa babka z makiem

Robiąc krem do tortu potrzebowałam 4 żółtka, białka zostały, więc aby ich nie wyrzucać zrobiłam dodatkowo lekką babkę piankową.

Składniki (na małą keksówkę):
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki maku
  • 50 g kandyzowanej skórki cytronu (można użyć innych kandyzowanych owoców)
Lukier i dekoracja:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki cytronu
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do czasu jego rozpuszczenia. Następnie miksując na najwolniejszych obrotach wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Na koniec dodajemy mak i kandyzowane owoce, mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki o wymiarach 24,5 x 10 cm.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni C.
Cukier puder mieszamy z niewielką ilością soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem smarujemy wystudzone ciasto i posypujemy wierzch skórką cytronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.