Składniki (na ok. 400 ml):
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Wiórki zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie dolewamy 1/2 szklanki wrzątku i miksujemy blenderem przez kilka minut. Następnie odciskamy mleko za pomocą gęstego sitka lub gazy. Pozostałe po odciśnięciu wiórki zalewamy znowu 1/2 szklanki wrzątku, miksujemy blenderem i ponownie odciskamy.
Dzięki za przepis. Zrobię sobie, bo akurat mam wiórków w nadmiarze :)
OdpowiedzUsuńtakie domowe mleko to dopiero rarytas ;)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie do mieszanki z alkoholem. Bardzo przydatny przepis
OdpowiedzUsuńMniam, kokos jest najlepszy, mmm :) nie na darmo nominacja ;)
OdpowiedzUsuń