poniedziałek, 3 listopada 2014

Domowe mleko kokosowe

Pyszne mleko kokosowe, którego przygotowanie nie wymaga wielu składników, więc wychodzi zdecydowanie taniej niż te ze sklepowej półki. Trzymając je w lodówce, w zamkniętym słoiku zaobserwowałam, że utworzyła się na wierzchu ok. 2 centymetrowa warstwa masła kokosowego, które można zebrać. Przepis zaczerpnięty z internetu, jednak nie mogę znaleźć strony ;/

Składniki (na ok. 400 ml):
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Wiórki zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie dolewamy 1/2 szklanki wrzątku i miksujemy blenderem przez kilka minut. Następnie odciskamy mleko za pomocą gęstego sitka lub gazy. Pozostałe po odciśnięciu wiórki zalewamy znowu 1/2 szklanki wrzątku, miksujemy blenderem i ponownie odciskamy.

4 komentarze:

  1. Dzięki za przepis. Zrobię sobie, bo akurat mam wiórków w nadmiarze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie domowe mleko to dopiero rarytas ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobnie do mieszanki z alkoholem. Bardzo przydatny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, kokos jest najlepszy, mmm :) nie na darmo nominacja ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.