Niezwykle szybkie i smaczne ciasto, na niedzielę lub od święta. Do tego kubek ciepłego mleka i mamy raj na ziemi :)
Składniki (na formę silikonowy król):
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Sypkie składniki (oprócz cukru) przesiewamy przez sitko i mieszamy. Cukier ucieramy z olejem ok. 5 minut, następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 łyżce sypkich składników. Miksujemy do czasu połączenia składników. Na koniec dodajemy startą dynię i mieszamy łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy polewą czekoladową.
Do przygotowania tego ciasta polecam formę silikonowy król firmy Tupperware. Dlaczego?
Ponieważ jest wykonana z wysokiej jakości silikonu. Silikonowy materiał jest odporny na temperatury od -25 do 220 stopni C, więc można w niej nie tylko piec, ale także zamrażać np. lody.
Ciasto upieczone w tej formie mimo, że nie używałam tłuszczu do smarowania, nie przywarło do dna ani ścianek, więc nie było problemu z jego wyciągnięciem.
Ogólnie już od jakiegoś czasu jestem użytkowniczką form silikonowych, ale do tej pory żadna nie zadowoliła mnie tak bardzo. Silikonowy król jest zdecydowanym faworytem w tej kwestii ze względu na to, że jest solidnie wykonany (różnica w grubości tej formy, a posiadanej dotychczas jest ogromna), nie wygina się na boki podczas pieczenia, a do tego bardzo łatwo się myje.
Także przed kolejnym zakupem jakiejkolwiek silikonowej formy zastanówcie się trzy razy, czy kupić tanią niskiej jakości, czy lepiej zainwestować w formę, która z pewnością posłuży przez wiele lat.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńmniam pyszności
OdpowiedzUsuńMmm, musiało cudownie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńPychotka, aż ślinka cieknie na widok tego ciasta.
OdpowiedzUsuń