poniedziałek, 27 października 2014

Zapiekane chlebowe ślimaczki

Na śniadanie nie zawsze muszą być kanapki, warto czasami stworzyć coś nowego. Dziś u nas właśnie takie "odmienione" śniadanie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 5 środkowych kromek chleba pszennego
  • dżem truskawkowy
  • masło
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru + 2 łyżeczki do posypania wierzchu
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie:
Z kromek chleba odkrawamy skórki. Na blacie przygotowujemy kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba). Chleb smarujemy z jednej strony masłem, po czym kładziemy masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczamy dokładnie dłonią i smarujemy dżemem. Z pomocą folii zwijamy ruloniki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika.
W tym czasie jajko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodajemy mleko i śmietanę, ponownie ubijamy przez chwilę.
Dwa małe naczynia do zapiekania natłuszczamy lekko masłem i smarujemy dżemem. Ruloniki wyciągamy z zamrażalnika, odwijamy z folii i każdy kroimy na 3 części. Dowolnie układamy w naczyniach i zalewamy masą jajeczną. Każdą porcję posypujemy z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Dżem dobry, pobudka

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.