Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 torebki ugotowanego ryżu
- 60 g płatków owsianych
- 20 g tartych migdałów
- 30 g jagód goji
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- starta czekolada
Przygotowanie:
Ryż mieszamy z 1 łyżką jogurtu greckiego, 1 łyżką ksylitolu oraz kardamonem. Przekładamy do dwóch pucharków.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, mieszając co chwilę, by się nie przypaliły. Dodajemy olej, tarte migdały, jagody goji i pozostały ksylitol. Podgrzewamy do czasu rozpuszczenia ksylitolu. Studzimy, a następnie przekładamy do pucharków.
Na każdej porcji kładziemy po pół łyżki jogurtu greckiego, posypujemy startą czekoladą i ewentualnie kładziemy kawałek jabłka.
świetny, zdrowy i pyszny deser!
OdpowiedzUsuńZjadłabym. Tak lubię desery z ryżu, ale u nas tylko ja.. Trudno zrobię dla siebie. DZIĘKI
OdpowiedzUsuń