piątek, 3 października 2014

Deser ryżowo-owsiany

Pozostając w słodkim klimacie proponuję kolejny deser, który zasmakuje i małym i dużym. Do jego przygotowania można wykorzystać ryż pozostały z obiadu (bo po co go wyrzucać, skoro można zrobić z niego coś dobrego).

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu
  • 60 g płatków owsianych
  • 20 g tartych migdałów
  • 30 g jagód goji
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • starta czekolada
Przygotowanie:
Ryż mieszamy z 1 łyżką jogurtu greckiego, 1 łyżką ksylitolu oraz kardamonem. Przekładamy do dwóch pucharków.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, mieszając co chwilę, by się nie przypaliły. Dodajemy olej, tarte migdały, jagody goji i pozostały ksylitol. Podgrzewamy do czasu rozpuszczenia ksylitolu. Studzimy, a następnie przekładamy do pucharków.
Na każdej porcji kładziemy po pół łyżki jogurtu greckiego, posypujemy startą czekoladą i ewentualnie kładziemy kawałek jabłka.

2 komentarze:

  1. Zjadłabym. Tak lubię desery z ryżu, ale u nas tylko ja.. Trudno zrobię dla siebie. DZIĘKI

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.