Składniki podaję na ok. 2 kg winogron, można wziąć np. 1 kg jasnych i 1 kg różowych, pomieszać w kolorami słoikach lub nie. Pasują do wędlin, pieczonych mięs i serów.
Składniki:
- 2 kg winogron
- 500 ml octu winno-jabłkowego (6%)
- 1,5 litra wody
- 1 kg cukru
- 2 laski cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Winogrona obrywamy z gałązek, myjemy, osuszamy i układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach. Wodę zagotowujemy z cukrem, laskami cynamonu i anyżem. Po zagotowaniu dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy. Gorącą zalewę przelewamy do słoików z winogronami. Zakręcamy słoiki wyparzonymi pokrywkami.
Pasteryzujemy ok. 20 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i studzimy. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 dni, po tym czasie możemy już spróbować.
Wygląda świetnie i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, jeszcze nigdy nie próbowałam takich winogron!
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z marynowanymi winogronami, coś nowego :)
OdpowiedzUsuń