piątek, 10 października 2014

Czekoladowy krem jaglany

Bardzo wiele osób lubi krem czekoladowy, ale wiadomo, że ten popularny jest po prostu niezdrowy. Przygotowałam więc zdrowszą wersję. Co prawda nie smakuje jak oryginał, ale jest bardzo dobry. Można go wykorzystać do smarowania kanapek, naleśników, jak i do nadziewania muffinek.

Składniki (na 2 słoiczki ok. 360 g):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a następnie wrzucamy do gotującej się wody z cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na 30 minut, aby kasza wchłonęła ewentualny nadmiar płynu.
Do kaszy dodajemy mleko i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, kakao i orzechy laskowe. Miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia składników.
Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do 7 dni.

Mając słaby blender, który nie rozdrobni dokładnie kaszy, proponuję po ukończeniu miksowania przetrzeć krem przez gęste sitko.

4 komentarze:

  1. świetna alternatywa dla kupnych kremów. taki domowy jest z pewnością o wiele zdrowszy i smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna, że krem jest pyszny i zdrowy. Fajny pomysł, wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.