Składniki (na 2 słoiczki ok. 360 g):
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki kakao
- 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a następnie wrzucamy do gotującej się wody z cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na 30 minut, aby kasza wchłonęła ewentualny nadmiar płynu.
Do kaszy dodajemy mleko i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, kakao i orzechy laskowe. Miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia składników.
Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Mając słaby blender, który nie rozdrobni dokładnie kaszy, proponuję po ukończeniu miksowania przetrzeć krem przez gęste sitko.
Muszę go w końcu zrobić! :)
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa dla kupnych kremów. taki domowy jest z pewnością o wiele zdrowszy i smaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że krem jest pyszny i zdrowy. Fajny pomysł, wypróbuję
OdpowiedzUsuń