Składniki (na ok. 50 ciasteczek):
- 280 g mąki żytniej typ 2000
- 60 g ksylitolu
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 40 g sezamu
- 160 g oleju rzepakowego
- 60 g jagód goji
- 40 g ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 45 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgniatamy je tworząc ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zamiast formowania kulek, ciasto możemy rozwałkować i wykrawać ciastka szklanką lub kieliszkiem).
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C.
takie ciasteczka chętnie spakowałabym ze sobą do szkoły :)
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielę :)
Usuńdzień dobry, mam parę pytań: na jaką grubość rozwałkować ciasto?, czy pieczemy na termoobiegu? i ostatnie czy można zamiast tych wszystkich dodatków użyć 200 g mielonych migdałów.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
Usuń- ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm (przed wałkowaniem stolnicę proponuję podsypać odrobiną mąki),
- piekłam je na funkcji góra-dół, ale myślę, że z termoobiegiem też się udadzą
- oczywiście dodatki można dobierać dowolnie, więc jak najbardziej można użyć wyłącznie mielonych migdałów
Po wypróbowaniu proszę podzielić się wrażeniami :)
Pozdrawiam