środa, 1 października 2014

Ciastka żytnie z dodatkiem oleju

Ciasteczka z dodatkiem sezamu, jagód goji i słonecznika. Świetne do ciepłego mleka, popołudniowej herbaty lub jako drugie śniadanie.

Składniki (na ok. 50 ciasteczek):
  • 280 g mąki żytniej typ 2000
  • 60 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g sezamu
  • 160 g oleju rzepakowego
  • 60 g jagód goji
  • 40 g ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 45 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgniatamy je tworząc ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zamiast formowania kulek, ciasto możemy rozwałkować i wykrawać ciastka szklanką lub kieliszkiem).
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C.

4 komentarze:

  1. takie ciasteczka chętnie spakowałabym ze sobą do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzień dobry, mam parę pytań: na jaką grubość rozwałkować ciasto?, czy pieczemy na termoobiegu? i ostatnie czy można zamiast tych wszystkich dodatków użyć 200 g mielonych migdałów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      - ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm (przed wałkowaniem stolnicę proponuję podsypać odrobiną mąki),
      - piekłam je na funkcji góra-dół, ale myślę, że z termoobiegiem też się udadzą
      - oczywiście dodatki można dobierać dowolnie, więc jak najbardziej można użyć wyłącznie mielonych migdałów

      Po wypróbowaniu proszę podzielić się wrażeniami :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.