Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g ksylitolu
- 100 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Nadzienie:
- 5-6 śliwek węgierek
- 1 duże jabłko
Krem:
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku
- 250 ml mleka
- 1 galaretka
- 250 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kawałki. Śliwki myjemy, przekrawamy i wyciągamy pestki.
Składniki ciasta zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 6 równych części. Każdą część rozwałkowujemy i układamy na nich owoce (na 2 śliwki, na 4 jabłko).
Zwijamy brzegi i formujemy rulony, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C, a następnie studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Bitą śmietanę przygotowujemy na mleku według przepisu na opakowaniu. Cały czas ubijając dodajemy wystudzoną (ale nie stężałą) galaretkę.
Na tacy układamy obok siebie 3 rulony z jabłkami. Pokrywamy je 1/3 przygotowanego kremu. Następnie układamy rulony ze śliwkami, pokrywamy je kremem, na górze kładziemy rulon z jabłkami.
Całość pokrywamy równomiernie resztą kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Schładzamy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
piekłam bardzo podobne ciasto, nazywało się "klasztorna chata", ciekawe, jak ma się klasztor do cyganów ;)
OdpowiedzUsuń