wtorek, 30 września 2014

Cygańska chata

Ciasto to zrobiłam na urodziny męża zamiast tortu, kruche rulony ułożone warstwami nadają ciastu ciekawy wygląd.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g ksylitolu
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Nadzienie:
  • 5-6 śliwek węgierek
  • 1 duże jabłko
Krem:
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 250 ml mleka
  • 1 galaretka
  • 250 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kawałki. Śliwki myjemy, przekrawamy i wyciągamy pestki.
Składniki ciasta zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 6 równych części. Każdą część rozwałkowujemy i układamy na nich owoce (na 2 śliwki, na 4 jabłko).

Zwijamy brzegi i formujemy rulony, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C, a następnie studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Bitą śmietanę przygotowujemy na mleku według przepisu na opakowaniu. Cały czas ubijając dodajemy wystudzoną (ale nie stężałą) galaretkę.
Na tacy układamy obok siebie 3 rulony z jabłkami. Pokrywamy je 1/3 przygotowanego kremu. Następnie układamy rulony ze śliwkami, pokrywamy je kremem, na górze kładziemy rulon z jabłkami.
Całość pokrywamy równomiernie resztą kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Schładzamy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

1 komentarz:

  1. piekłam bardzo podobne ciasto, nazywało się "klasztorna chata", ciekawe, jak ma się klasztor do cyganów ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.