niedziela, 28 września 2014

Naleśniki żytnie z jabłkowym twarożkiem

Zawsze robiłam naleśniki ze zwykłej mąki pszennej, tym razem pokusiłam się, żeby zamienić zwykłą pszenną na żytnią. Takie naleśniki są zdrowsze, choć przyznam szczerze, że tradycyjne są lepsze, co nie zmienia faktu, że warto spróbować czegoś nowego.

Składniki (na ok. 8 sztuk):

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
Twarożek jabłkowy:
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 duże jabłko
  • szczypta cynamonu
  • ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie:
Jajka wraz ze szczyptą soli ubijamy na pianę, dodajemy mąkę, mleko i wodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron (nie używałam tłuszczu).
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i razem z twarogiem miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cynamon i ewentualnie cukier do smaku. Mieszamy i tak przygotowanym twarożkiem smarujemy naleśniki.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.