Składniki (na ok. 8 sztuk):
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
Twarożek jabłkowy:
- 200 g chudego twarogu
- 1 duże jabłko
- szczypta cynamonu
- ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie:
Jajka wraz ze szczyptą soli ubijamy na pianę, dodajemy mąkę, mleko i wodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron (nie używałam tłuszczu).
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i razem z twarogiem miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cynamon i ewentualnie cukier do smaku. Mieszamy i tak przygotowanym twarożkiem smarujemy naleśniki.
Zdrowo i jak pysznie. kocham naleśniki ;)
OdpowiedzUsuń