środa, 10 września 2014

Pieczone podudzia z kurczaka w ketchupowej marynacie

Aromatyczne podudzia zasmakują nie jednemu. Robiłam je już jakiś czas temu, ale chętnie jeszcze kiedyś skuszę się na takie danie. Doskonale smakują z ryżem, kaszą lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 5 małych podudzi z kurczaka (u mnie było ok. 400 g)
  • sól
  • biały pieprz
  • ok. 200 ml łagodnego ketchupu dobrej jakości
  • 2 łyżki suszonego oregano
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Ketchup mieszamy z suszonym oregano. W tak przygotowanej marynacie dokładnie zamaczamy przyprawione wcześniej podudzia. Odstawiamy na 2 godziny, po czym mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Co jakiś czas polewamy mięso z wierzchu wytworzonym sosem.

4 komentarze:

  1. Na pewno danie smakowite, ze palce lizać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre danie. Ja dałem ketchup łagodny z Pińczowa, do produkcji jednego słoiczka ketchupu 320g wykorzystują 640g pomidorów. Zrobiłem tak całe nóżki z kurczaka. Wyszły wspaniałe, szkoda, że nie da się opisać tego smaku, ale trzeba koniecznie spróbować, polecam. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.