Składniki (dla 2-3 osób):
- 5 małych podudzi z kurczaka (u mnie było ok. 400 g)
- sól
- biały pieprz
- ok. 200 ml łagodnego ketchupu dobrej jakości
- 2 łyżki suszonego oregano
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Ketchup mieszamy z suszonym oregano. W tak przygotowanej marynacie dokładnie zamaczamy przyprawione wcześniej podudzia. Odstawiamy na 2 godziny, po czym mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Co jakiś czas polewamy mięso z wierzchu wytworzonym sosem.
Na pewno danie smakowite, ze palce lizać...
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńBardzo dobre danie. Ja dałem ketchup łagodny z Pińczowa, do produkcji jednego słoiczka ketchupu 320g wykorzystują 640g pomidorów. Zrobiłem tak całe nóżki z kurczaka. Wyszły wspaniałe, szkoda, że nie da się opisać tego smaku, ale trzeba koniecznie spróbować, polecam. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńPozdrawiam :)