sobota, 27 września 2014

Raclette w orzechowej panierce

Jest to moja wersja dla tradycyjnego szwajcarskiego raclette, które to obok fondue jest podstawową potrawą Szwajcarów. Przygotowuje się je dość szybko, jednak smakują obłędnie.

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 plastry twardego sera (np. gruyère) o grubości ok. 1,5 cm
  • 2 jajka
  • mąka
  • tarte orzechy laskowe
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Każdy plaster sera zwilżamy mokrymi dłońmi (jeżeli tego nie zrobimy, to nie zapanierujemy sera), obtaczamy je w mące, roztrzepanych jajkach, a następnie w orzechach laskowych. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (na małym ogniu), około 1,5 minuty z każdej strony.
Podajemy z gotowanymi w mundurkach ziemniakami. 

Szwajcarskie inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.