poniedziałek, 12 stycznia 2015

Łosoś pieczony w koperku

Sposób na przygotowanie pysznego łososia.

Składniki (dla 4 osób):
  • 1 kg filetu z łososia (bez skóry)
  • 30 g posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym oprószamy go z obu stron solą i pieprzem. Posiekany koperek mieszamy z oliwą, czosnkiem granulowanym, miodem, kolendrą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy łososia, zawijamy go w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie zamarynowany filet przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

2 komentarze:

  1. Z koperkem każda rybka pyszna... Szkoda tylko, ze pyszny łosos w naszych sklepach to hodowlana ryba a i tak strasznie droga na przecietne kieszenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Weroniko, jednak od święta można sobie pozwolić na taką rybkę ;)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.