Składniki (dla 4 osób):
- 1 kg filetu z łososia (bez skóry)
- 30 g posiekanego koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżka miodu lipowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym oprószamy go z obu stron solą i pieprzem. Posiekany koperek mieszamy z oliwą, czosnkiem granulowanym, miodem, kolendrą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy łososia, zawijamy go w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie zamarynowany filet przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Z koperkem każda rybka pyszna... Szkoda tylko, ze pyszny łosos w naszych sklepach to hodowlana ryba a i tak strasznie droga na przecietne kieszenie
OdpowiedzUsuńMasz rację Weroniko, jednak od święta można sobie pozwolić na taką rybkę ;)
Usuń