Składniki:
- 15 g suszonego tymianku
- 300 ml wrzącej wody
- 150 g cukru
- 150 g płynnego miodu
Przygotowanie:
Tymianek zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy napar do rondelka przez gęste sitko wyłożone gazą, dodajemy cukier i miód. Gotujemy do czasu lekkiego zgęstnienia (na powierzchni zaczną robić się charakterystyczne bąbelki), zbierając szumowiny gromadzące się na powierzchni. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przelewamy do butelki i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Stosujemy 2 łyżki 3 razy dziennie.
Stosujemy 2 łyżki 3 razy dziennie.
o świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowe syropki. Też taki robię - dodaję do niego jeszcze ciut innych roslin na odrywanie, ale masz rację tymianek działa super - to moje ulubione ziółko
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ale zastanawiam sie w jakim celu dodaje sie do niego miod,skoro sie go gotuje? przeciez miod traci swoje wlasciwosci lecznicze w wysokiej temperaturze...
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź, muszę zagłębić się w temacie, bo tego nie wiedziałam...
Usuńa 15 g tymianku to mniej więcej ile na łyżeczki? bo nie mam wagi aptekarskiej :)
OdpowiedzUsuń15 g to będą 3 czubate łyżki stołowe :)
UsuńCzy mozna zastapic suszony tymianek swiezym?
OdpowiedzUsuńOczywiście, tylko w przypadku świeżego tymianku dajemy go 30 gram.
UsuńIle czasu można przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie miesiąc może stać.
UsuńJeśli chcesz zachować syrop na dłużej, gorący wyrób od razu przelej do słoiczków, polecam małe, ze względów praktycznych, zakręć i do gory dnem owin w koc (dodatkowa sucha pasteryzacja) Po dwóch godzinach odwin i gotowe, moze stać kilkanaście miesięcy ;)
UsuńWszystkiego co dla Was najlepsze,
Jagata - matkafolka.bloog.pl