Składniki (na ok. 1 litr):
- 600 g marchwi
- 600 g jabłek
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- woda
Przygotowanie:
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do marchwi. Całość zalewamy taką ilością wody, aby pokrywała zawartość garnka. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie bardzo miękka. Następnie miksujemy dokładnie blenderem i przecieramy przez gęste sitko. Dodajemy sok z pomarańczy i w razie potrzeby trochę przegotowanej wody.
Wedle uznania sok można posłodzić, mój jednak był wystarczająco dobry.
Wedle uznania sok można posłodzić, mój jednak był wystarczająco dobry.
łyk zdrowia!
OdpowiedzUsuńSoczek na pewno stawia na nogi, nie to co te gotowce nie wiadomo z czego/ Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie na coś takiego mam teraz ochotę :)
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuń