Składniki (na 6 sztuk):
- 400 g mąki pszennej (typ 650)
- 230 g mąki graham (typ 1850)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 białko
- 20 g posiekanej bazylii
- 10 g posiekanego czosnku
- odrobina wody do posmarowania + dowolne ziarna do posypania wierzchu
Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Następnie wkruszamy drożdże, dodajemy białko, bazylię i czosnek. Wlewamy stopniowo wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich bułki. Każdą z nich układamy na blasze lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch bułek wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Pyszne i zdrowe bułeczki :) Mniam...
OdpowiedzUsuńJestem zwolenniczką domowego chleba. Przepis z bazylią dla mnie super
OdpowiedzUsuńDałabym się pokroić za takie bułeczki na jutrzejsze śniadanie ;) ale niestety - nie zmuszę się, by wstać wcześniej i je upiec, bo jeszcze się nawet nie położyłam :P może na jakiś weekend.. ;)
OdpowiedzUsuńSpokojnie możesz je przygotować wieczorem, uformować i wstawić do lodówki, rano wyciągasz, smarujesz, posypujesz ziarnami i do piekarnika ;)
Usuń