sobota, 11 lipca 2015

Grahamki z czosnkiem i bazylią

Proste bułki na weekendowe śniadanie.

Składniki (na 6 sztuk):
  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 230 g mąki graham (typ 1850)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 białko
  • 20 g posiekanej bazylii
  • 10 g posiekanego czosnku
  • odrobina wody do posmarowania + dowolne ziarna do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Następnie wkruszamy drożdże, dodajemy białko, bazylię i czosnek. Wlewamy stopniowo wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich bułki. Każdą z nich układamy na blasze lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch bułek wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.

4 komentarze:

  1. Pyszne i zdrowe bułeczki :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zwolenniczką domowego chleba. Przepis z bazylią dla mnie super

    OdpowiedzUsuń
  3. Dałabym się pokroić za takie bułeczki na jutrzejsze śniadanie ;) ale niestety - nie zmuszę się, by wstać wcześniej i je upiec, bo jeszcze się nawet nie położyłam :P może na jakiś weekend.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz je przygotować wieczorem, uformować i wstawić do lodówki, rano wyciągasz, smarujesz, posypujesz ziarnami i do piekarnika ;)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.