Składniki (na 2-3 porcje)
:
- 300 g szynki wieprzowej
- ok. 2 garście żółtej fasolki szparagowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- 2 łyżki mąki pszennej
- woda
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (ilość przypraw wedle uznania). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gdy mięso będzie odpowiednio przesmażone zalewamy je wodą i dusimy ok. 5-10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę i ponownie dusimy od czasu do czasu mieszając, aż fasolka będzie miękka (w razie potrzeby można dolewać po trochu wody). Pod koniec duszenia energicznie mieszając posypujemy mąką, by zagęścić sos, a następnie dodać natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku.
Bardzo apetycznie! Jolu uwielbiam fasolkę szparagową a takie połaczenia są świetne.Widać, że znasz się na rzeczy...
OdpowiedzUsuń