wtorek, 30 maja 2017

Makaron w pomidorach z czosnkiem i bazylią

Makaron można przygotować na wiele różnych sposobów i z wszystkimi możliwymi dodatkami. Co jest najlepsze w daniach makaronowych? To, że w ciągu niespełna 30 minut mamy wszystko gotowe, co jest niezwykle ważne dla osób, które tego czasu nie mają zbyt wiele w ciągu dnia.

Makaron w pomidorach z czosnkiem i bazylią sprawdza się świetnie na kolację, ale gdy dodamy do niego podsmażonego kurczaka lub mięso mielone może się okazać również wspaniałym obiadem ;)

Składniki (dla 2 osób):
  • 250 g makaronu świderki
  • woda do gotowania
  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (można zastąpić świeżą)
  • sól i pieprz do smaku
  • starty żółty ser do podania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 

Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem szczypty soli.
Gdy cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i całość razem dusimy ok. 7-10 minut w zależności od twardości pomidorów.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.

Tak przygotowany sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerze i posypujemy startym serem. 

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.