Makaron w pomidorach z czosnkiem i bazylią sprawdza się świetnie na kolację, ale gdy dodamy do niego podsmażonego kurczaka lub mięso mielone może się okazać również wspaniałym obiadem ;)
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g makaronu świderki
- woda do gotowania
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (można zastąpić świeżą)
- sól i pieprz do smaku
- starty żółty ser do podania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem szczypty soli.
Gdy cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i całość razem dusimy ok. 7-10 minut w zależności od twardości pomidorów.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Tak przygotowany sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerze i posypujemy startym serem.
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem szczypty soli.
Gdy cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i całość razem dusimy ok. 7-10 minut w zależności od twardości pomidorów.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Tak przygotowany sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerze i posypujemy startym serem.
Przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/