środa, 14 czerwca 2017

Drobiowe szaszłyki z cukinią i ananasem

Długi weekend przed nami, pewnie wielu z Was będzie grillować, poza kiełbasą i karkówką często przyrządza się właśnie szaszłyki. Moja propozycja to kurczak, cukinia i ananas, choć z pozoru może wydawać się dziwne, to efekt końcowy jest super.

Składniki (na 3 sztuki):
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki soku z ananasa
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 plastry ananasa
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i wlewamy 2 łyżki soku z ananasa. Mieszamy, aby mięso pokryło się przyprawą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, a plastry ananasa przekrawamy na ćwiartki.

Na patyki do szaszłyków nakłuwamy na przemian cukinię, ananasa i kurczaka (kolejność dowolna), gotowe szaszłyki układamy na tacce do grilla i grillujemy 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.