poniedziałek, 26 czerwca 2017

Tropikalne babeczki owsiane z kokosowym kawiorem (bez cukru)

Lubicie babeczki? Ja bardzo... Można przygotować sobie takie przyjemności bez grama cukru, a i tak wychodzą pyszne. Owsiane korpusy, krem z kaszy jaglanej i banana, owoce tropikalne i kokosowy "kawior" - można by jeść je bez końca ;)

Składniki (na 6 sztuk):

Korpusy:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 jajko
Krem:
  • 100 g ugotowanej na mleku kaszy jaglanej
  • 50 g (ok. 1/2 średniej wielkości) banana
Kawior:
  • 75 ml mleka kokosowego (rzadkiego)
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 1/2 szklanki schłodzonego oleju
Dodatkowo:
  • 1/4 małego mango
  • 1 plaster świeżego ananasa

Przygotowanie:

Banana obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem na papkę, po czym dodajemy do niego płatki owsiane, nasiona chia i jajko. Mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy. Masę przekładamy do sześciu okrągłych foremek silikonowych i dokładnie dociskamy do dna i brzegów.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach, a następnie studzimy.

Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną razem z bananem umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym kremem napełniamy korpusy babeczek.

Mango i ananasa kroimy w drobną kostkę i wykładamy na wierzch.

Mleko kokosowe razem z agarem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę cały czas mieszając. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie płynem napełniamy strzykawkę i upuszczamy delikatnie krople na schłodzony olej. Jeśli mleko zrobi się zbyt gęste ponownie je podgrzewamy i powtarzamy czynność. Olej z gotowym kawiorem przelewamy przez sitko (olej można dowolnie potem wykorzystać) i płuczemy kuleczki pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wykładamy na wierzch babeczek.


"Kandydatka na Miss Babeczki 2016/17"

Miss Babeczki 2016/17 - II edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.