Składniki (na 6 sztuk):
Korpusy:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka nasion chia
- 1 jajko
Krem:
- 100 g ugotowanej na mleku kaszy jaglanej
- 50 g (ok. 1/2 średniej wielkości) banana
Kawior:
- 75 ml mleka kokosowego (rzadkiego)
- 1/2 łyżeczki agaru
- 1/2 szklanki schłodzonego oleju
Dodatkowo:
- 1/4 małego mango
- 1 plaster świeżego ananasa
Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem na papkę, po czym dodajemy do niego płatki owsiane, nasiona chia i jajko. Mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy. Masę przekładamy do sześciu okrągłych foremek silikonowych i dokładnie dociskamy do dna i brzegów.
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach, a następnie studzimy.
Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną razem z bananem umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym kremem napełniamy korpusy babeczek.
Mango i ananasa kroimy w drobną kostkę i wykładamy na wierzch.
Mleko kokosowe razem z agarem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę cały czas mieszając. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie płynem napełniamy strzykawkę i upuszczamy delikatnie krople na schłodzony olej. Jeśli mleko zrobi się zbyt gęste ponownie je podgrzewamy i powtarzamy czynność. Olej z gotowym kawiorem przelewamy przez sitko (olej można dowolnie potem wykorzystać) i płuczemy kuleczki pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wykładamy na wierzch babeczek.
"Kandydatka na Miss Babeczki 2016/17"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.