Jesień kojarzy się nie tylko z dynią, ale również z jabłkami. Przygotować można z nich wiele pyszności, dziś stawiam na racuszki z dodatkiem ricotty, słodzone miodem i przyprawione cynamonem oraz gałką muszkatołową - na śniadanie lub podwieczorek będą w sam raz.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125 g ricotty
- 3 małe jabłka
- 1 łyżka płynnego miodu
- garść rodzynek
- duża szczypta cynamonu
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
Żółtka mieszamy z mąką i ricottą.
Dodajemy starte na dużych oczkach jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową, mieszamy, po czym dodajemy miód i rodzynki, ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem jabłkowym.
Smażymy na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Żółtka mieszamy z mąką i ricottą.
Dodajemy starte na dużych oczkach jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową, mieszamy, po czym dodajemy miód i rodzynki, ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem jabłkowym.
Smażymy na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Musiało smakować :]
OdpowiedzUsuń