wtorek, 31 października 2017

Racuszki jabłkowe z ricottą


Jesień kojarzy się nie tylko z dynią, ale również z jabłkami. Przygotować można z nich wiele pyszności, dziś stawiam na racuszki z dodatkiem ricotty, słodzone miodem i przyprawione cynamonem oraz gałką muszkatołową - na śniadanie lub podwieczorek będą w sam raz.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g ricotty
  • 3 małe jabłka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • garść rodzynek
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

Żółtka mieszamy z mąką i ricottą.

Dodajemy starte na dużych oczkach jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową, mieszamy, po czym dodajemy miód i rodzynki, ponownie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem jabłkowym.

Smażymy na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.