Sernik bez użycia piekarnika jest równie dobry, co pieczony. Gdyby nie to, że musi się dobrze schłodzić, to zniknąłby pewnie tak szybko jak się go przygotowuje ;) Kto jeszcze nie próbował, to polecam, zwłaszcza latem, kiedy nie chcemy dodatkowo nagrzewać mieszkania piekarnikiem.
Składniki (na formę 11x35 cm):
Składniki (na formę 11x35 cm):
- 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1 małe opakowanie budyniu waniliowego
- 100-150 g pełnoziarnistych herbatników
Polewa:
- 100 ml śmietanki 12%
- 120 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- (opcjonalnie) wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Masło, cukier i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w garnku i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy, aż całość się połączy, zagotowujemy i ściągamy z ognia.
Dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i wlewamy budyń rozprowadzony w 100 ml mleka. Zagotowujemy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę przygotowanej masy serowej, wyrównujemy i powtarzamy czynność, wierzch wykładamy herbatnikami.
Składniki polewy zagotowujemy, po czym przelewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez minimum 8 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.