Składniki (na prostokątną blachę 25x30 cm):
Ciasto:
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
- średni słoik dżemu wiśniowego
- orzechy włoskie (ilość wedle uznania)
- puszka masy krówkowej
Przygotowanie:
Składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozkładamy na dwie prostokątne blachy. Na ciasto wykładamy dżem (słoik dżemu dzielimy na dwie blachy). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ucieramy do czasu jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę wykładamy na oba ciasta i posypujemy wierzch orzechami włoskimi.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu na jednej części wykładamy masę krówkową (można na ciepłym cieście, by masa lepiej się rozprowadzała) i przykrywamy wystudzoną drugą częścią ciasta.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny kawałek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco, takie wysokie :)
OdpowiedzUsuńJakie są dokładne wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńJa robiłam w blasze 25x30 cm, ale można w standardowej prostokątnej blasze zrobić :)
UsuńPozdrawiam
Ale super ciacho :)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś wypróbować. ; )
OdpowiedzUsuń