niedziela, 4 maja 2014

Piętrowiec

Ostatnio pogoda ewidentnie nam nie służy, więc na poprawę humoru proponuję pyszne ciasto.

Składniki (na prostokątną blachę 25x30 cm):

Ciasto:
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
  • średni słoik dżemu wiśniowego
  • orzechy włoskie (ilość wedle uznania)
  • puszka masy krówkowej
Przygotowanie:
Składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozkładamy na dwie prostokątne blachy. Na ciasto wykładamy dżem (słoik dżemu dzielimy na dwie blachy). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ucieramy do czasu jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę wykładamy na oba ciasta i posypujemy wierzch orzechami włoskimi.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. 
Po upieczeniu na jednej części wykładamy masę krówkową (można na ciepłym cieście, by masa lepiej się rozprowadzała) i przykrywamy wystudzoną drugą częścią ciasta.

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

7 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny kawałek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda imponująco, takie wysokie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie są dokładne wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam w blasze 25x30 cm, ale można w standardowej prostokątnej blasze zrobić :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. muszę kiedyś wypróbować. ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.