Składniki (na formę do chleba):
Ciasto:
- 175 g masła
- 175 g cukru pudru
- 3 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 8 łyżek soku pomarańczowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Lukier (ilość składników wedle uznania):
- cukier puder
- sok pomarańczowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy 1 jajko i część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Powtarzamy ten krok jeszcze dwa razy, a następnie dodajemy mleko, skórkę z pomarańczy, sok i aromat.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez godzinę (do próby suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je lukrem.
Ciasto wygląda znakomicie, lubię pomarańczowe akcenty :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie. Pewnie juz nie ma po nim śladu. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńładna barwa ciasta :)
OdpowiedzUsuń