środa, 9 kwietnia 2014

Ciasto pomarańczowe

Ostatnio się rozleniwiłam, a co za tym idzie przy komputerze siedzę bardzo mało, bo mi się nie chce, trzeba jednak zacząć nadrabiać zaległości i dziś właśnie publikuję obiecany przepis na ciasto :) Wasze blogi postaram się odwiedzić jutro.

Składniki (na formę do chleba):

Ciasto:
  • 175 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 8 łyżek soku pomarańczowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
Lukier (ilość składników wedle uznania):
  • cukier puder
  • sok pomarańczowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy 1 jajko i część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Powtarzamy ten krok jeszcze dwa razy, a następnie dodajemy mleko, skórkę z pomarańczy, sok i aromat.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez godzinę (do próby suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je lukrem.

3 komentarze:

  1. Ciasto wygląda znakomicie, lubię pomarańczowe akcenty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda fantastycznie. Pewnie juz nie ma po nim śladu. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.