Składniki (na 6 sztuk):
- 200 g śmietany 36%
- galaretka ametystowa
- 400 ml wody
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Galaretkę zalewamy 400 ml wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. W każdą komorę formy na 6 muffin wlewamy po 1 łyżce zimnej (ale jeszcze nie tężejącej) galaretki i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i po trochu dodajemy pozostałą galaretkę. Masę wykładamy do formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Wyjmujemy na talerzyki deserowe podważając brzegi nożem. Dekorujemy bitą śmietaną.
Deserek jak marzenie uświetni każdy stół
OdpowiedzUsuńGalaretka ametystowa mnie zachwyciła, pierwszy raz widzę taką.Fajny deserek :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Aż mam ochotę teraz coś zjeść. Nie słyszałam o galaretce ametystowej. :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor deseru, aż ślinka leci
OdpowiedzUsuń