piątek, 28 marca 2014

Ametystowy mini deser

Niezbyt słodkie i niewielkie pianki, doskonale sprawdzą się podczas rodzinnych uroczystości lub po prostu jako deser albo podwieczorek.

Składniki (na 6 sztuk):
  • 200 g śmietany 36%
  • galaretka ametystowa
  • 400 ml wody
  • bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Galaretkę zalewamy 400 ml wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. W każdą komorę formy na 6 muffin wlewamy po 1 łyżce zimnej (ale jeszcze nie tężejącej) galaretki i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i po trochu dodajemy pozostałą galaretkę. Masę wykładamy do formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. 
Wyjmujemy na talerzyki deserowe podważając brzegi nożem. Dekorujemy bitą śmietaną.

5 komentarzy:

  1. Deserek jak marzenie uświetni każdy stół

    OdpowiedzUsuń
  2. Galaretka ametystowa mnie zachwyciła, pierwszy raz widzę taką.Fajny deserek :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie. Aż mam ochotę teraz coś zjeść. Nie słyszałam o galaretce ametystowej. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny kolor deseru, aż ślinka leci

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.